Când olandezii spun “Paște” primele lucruri ce le vin în minte sunt ouă de ciocolată, iepurași și mic dejun extins și îmbelșugat. Dar pe lângă personalul olandez, la Techvisie avem și colegi de origini diferite și suntem curioși să aflăm care sunt tradițiile lor de Paște. De exemplu, în Polonia se mănâncă ouă de ciocolată în această perioadă? În acest articol, Konstancja și Florin vă spun totul despre tradițiile de Paște din Polonia și România.
Paștele în Polonia
Niedziela Palmowa – Floriile
Cu exact o săptămână înainte de paste, se sărbătoresc Floriile. Această zi este despre ramurile de salcie împodobite în zilele de azi cu hârtie colorată, flori, ierburi, pene și orice alte elemente din gospodărie. Cu cât rezultatul este mai colorat și vesel, cu atât mai bine. Aceste crengi sunt apoi aduse la biserică pentru a fi binecuvântate. Polonezii cred că acest obicei le va aduce bucurie și prosperitate.
În aceeași zi se plantează năsturei. După o săptămână năstureii sunt gata să fie mâncați în ziua de Paște, sunt delicioși și pot fi folosiți ca decorațiuni pentru diferite mâncăruri.
Wielki Tydzień – Săptămâna Sfântă
Wielki Tydzień începe în ziua Floriilor. Copiii își încep vacanța, dar încă merg la scoală Luni, Marți și Miercuri pentru scurte lecții despre moartea lui Iisus și sărbătorirea învierii.
Triduüm. Este o sărbătoare ce începe Joi și durează trei zile. În această zi are loc o slujbă religioasă în care preotul spală picioarele a 12 bărbați, precum Iisus a facut cu cei 12 apostoli la cina cea de taină. După împărtășanie preotul duce un tabernacul într-o celulă întunecată simbolizând vremea cand Iisus a fost închis.
Vineri este o zi de post aspru. Oricărei persoane între 18 si 60 de ani îi este permis să mănânce o singură masă mare și 2 gustări. Carnea, produsele animale și alcoolul sunt complet interzise.
Święconka – mâncare sfințită
În Sâmbăta de Paște se pregătește un coș cu bunătăți și preparate tradiționale ce vor fi servite la micul dejun de Paște. Conținutul coșului variază în funcție de zonă.
- – Ouă: simbolul vieții noi
- – Pâine: simbol al trupului lui Hristos
- – Cârnați (deseori albi) sau alte produse din carne: simbol de prosperitate
- – Sare: simbol al adevarului si purității
- – Figurină de miel din zahar sau unt: simbol al învierii lui Iisus
- – Hrean: simbol al pasiunii și iubirii Domnului
- – Tort de casă: Simbol al îndemânării
Coșul este de asemenea decorat cu salcia pisicii sau ramuri de brad. Acestea decorațiuni vor fi puse pe masa de Paște.
Pisanki – vopsirea ouălelor
Această tradiție este în special iubită de cei mici. În trecut doar femeile se ocupau de asta și barbaților nici macar nu le era permis accesul în bucătărie. Se foloseau coloranți naturali precum turmenicul, ceapă roșie, varză roșie, sfeclă, morcov sau dovleac. Astăzi se folosește vopsea comercială și stickere.Pregătirea ouălelor a devenit o activitate de familie.
Śniadanie Wielkanocne – Masa de Paște
Spre deosebire de Crăciun când cel mai important eveniment este cina, de Paște cea mai importantă masă este micul dejun. Toată familia se adună pentru a servi o masă festivă. Masa de Paște constă în principal în carne, ouă și produse de panificație. Mâncărurile tradiționale cele mai populare sunt:
- – Żurek: Ciorbă cu carne afumată și cârnați
- – Biała kiełbasa: cârnați albi prăjiți cu hrean.
- – Diferite tipuri de ouă.
- – Mazurek: tarte cu caramel.
- – Babka wielkanocna: prăjitură tradițională în formă de munte spiralat.
Śmigus-dyngus – Lunea de Paște
Luni este despre distracție! Această zi este cunoscută și drept „Lany Poniedziałek” – Lunea udă. În această zi toată lumea se împroașcă cu apă și spune “śmigus-dyngus!”. Poate fi vorba doar de un mic strop de la robinet sau despre o găleată de apă aruncată pe fata pe care o placi.
Copiii se bucură în special de această zi, dar asta nu înseamnă că adulții stau pe bară. Tradiția spune că ar trebui să stropești fiecare persoană cu care te întâlnești.
Această zi obișnuia să fie foarte extremă. Băieții din sat organizau vânători la scară largă pentru a uda din cap până în picioare fetele. Această zi trebuie să amintească tuturor să se distreze. Dacă vremea este favorabilă este garantat că vei fi udat.
Paștele în România
Floriile
Și în românia Paștele începe cu Floriile. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile
Joia Mare
În trecut Joia mare însemana pentru tărani încetarea muncilor agricole și începutul pregătirii gospodăriei pentru Paște. Se comemorează intrarea lui Iisus in Nazaret și cina cea de taină.
Curățenia de Paște
După ce țăranii opresc muncile agricole, atenția este complet îndreptată către pregătirea gospodăriei. Chiar dacă mulți dintre români nu mai muncesc pământul în ziua de azi, Curățenia de Paște tot este un eveniment prezent în casele tuturor. Mamele răstoarnă casa cu fundul în sus ștergând fiecare peticel existent de praf.
Pe lângă curățenie, în Joia mare începe și pregătirea bucatelor tradiționale pentru Paște. Gospodinele încep să vopsească ouăle, să frământe aluatul pentru cozonaci și pască și să pregătească legendarul Drob de miel. Studenții și cei de peste hotare se întorc acasă, iar familia se reunește.
Lumina Sfântă
Sâmbătă noapte toți bunii creștini se duc să ia parte la Slujba de Înviere. Cu toții se îmbracă cu cele mai bune și curate haine și emoția învierii lui Hristos cuprinde pe toată lumea. La miezul nopții preotul aprinde un manunchi de lumânări exclamând Hristos a înviat!. Mulțimea răspunde Adevarat a înviat!. Lumina sfântă trebuie adusă în casele românilor pentru a veghea aupra lor și a îi feri de spiritele rele. La finalul slujbei de înviere se obișnuia să se viziteze cimitirele, pentru a îi ghida și pe cei care nu mai sunt printre noi.
Sărbătoarea adevărată începe Duminică. Această este reprezentată și de finalul postului dur al Paștelui. În această zi toată familia se așează în jurul mesei pentru un ospăț culinar pe cinste. Primul lucru pe care îl fac românii după ce se trezesc este să ciocnească un ou. Acest obicei inedit poate fi descris ca un duel între doi participanți, iar cel care rămâne cu oul intact este câștigător. Copii se entuziasmează foarte tare când vine vorba despre acest obicei. Cateodată bunicii folosesc un ou de lemn sau de rață pentru a își păcălii nepoții.
Mâncare tradițională de Paște:
- – Cozonac: aluat dulce cu miez de nucă, rahat turcesc și cacao. Numai adevăratele gospodine știu să facă acest aluat pufos.
- – Drob de miel: plăcinte din organe de miel și verdeață cu un nou fiert în mijloc pentur impreasia artistică. Unele familii pun un bănuț în drob-ul de miel, iar persoana care îl găsește, se spune că va avea noroc pe tot parcursul anului
- – Friptura de miel: nelipsită de pe mesele românilor de Paște. Fript, la grătar, la cuptor, sau în ciorbă, românii sacrifică un miel pentru a iși aminti de sacrificiul facut de Iisus.
- – Pască: pâine cu aluat dulce umplută cu brânză și stafide. Aceasta este adesea sfințită după slujba de înviere
Această sărbătoare este un prilej pentru gospodinele din România să își arate abilitățile în bucătărie și să iși etalezele rețetele secrete pentru drob sau pască.
Atmosfera generală de Paște se referă la a îți reîntregi familia și a sărbători sacrificiul Mântuitorului.Postul cel lung se sfârșește cu un ospăț imens, gospodinele se duelează în rețete, iar bărbații își savurează vinul facut în propria gospodărie. Nimeni nu muncește în această zi, iar magazinele sunt închise. Studenții și cei plecați peste hotare se reunesc cu familiile lor și își revăd bunicii. Cu toții se bucură pentru momentele petrecute împreună. Telefoanele sună cu neîncetare pentru a primi mesaje legate de învierea lui Iisus și urări de sănătate și noroc în anul ce urmează.
Paștele în Olanda
Olandezii nu au o tradiție asa bogată precum Polonia sau România în ceea ce privește Paștele. Paștele în Olanda este adeseori sărbătorit printr-un mic dejun lung și îmbelșugat. În săptămâna de Paște casele oamenilor vor fi invadate de ouă de ciocolată. În ziua de Paște masa este frumos decorată și plină de mâncăruri delicoase precum croissante, pâinici coapte în diferite forme artistice, pască, ouă fierte și diferite paste de întins pe pâine.
O altă tradiție în Țările de Jos o reprezintă focurile de Paște. Acestea sunt semeni unor focuri de tabără. În săptămânile din apropierea sărbătorii oamenii colectează lemn în grămezi imense care pot atinge chiar zeci de metri înălțime. La căderea nopții, sunt aprinse pentru a oferi spectatorilor o priveliște de neuitat.
Concluzii – Paștele la Techvisie
Pentru noi este clar. Cea mai bună soluție pentru un Paște de neuitat în acest an este să combinăm toate tradițiile. Îți urăm un Paște minunat!
Despre agenția de plasare a forței de muncă Techvisie
Techvisie aduce profesioniști în domeniile tehnice pe piața de muncă Olandeză și germană de peste 20 de ani. Nu arătăm doar ce facem, ci și cum facem și din ce cauză. Suntem una dintre cele mai mari firme de recrutare din domeniul tehnic pentru lucrătorii străini și Olandezi. Asta spune multe despre mentalitatea noastră. Suntem o companie mândră cu așteptări înalte și ne păstrăm propriul caracter pe piața muncii. Acest caracter este apreciat de companiile cu care colaborăm, iar dovada stă în succesul nostru. Oferim angajaților noștri opotrunitatea pentru dezvoltare și oferim clienților cei mai buni profesioniști.
Ești un tehnician exceptional și ai încredere în abilitățile tale? Verifică locurile de muncă postate pe site-ul nostru.
Ai nevoie de angajați? Lasa-ne detaliile de contact ale companiei tale și vom lua cu tine legătura cât mia repede!